Dolar: 0 TL.



Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

18.07.2014 / 12:17:28

Öncelikle yanıtlamanız gereken tek bir önemli soru vardır: Bu bilgisayarı ne için kullanacaksınız? Örneğin internette gezinmek, sunum hazırlamak, mail gönderip almak için alacağınız bilgisayarla yeni oyunları oynamak için alacağınız bilgisayar farklı olur

O yüzden o bilgisayarı alma amacınızı belirlemeniz gerekiyor. Eğer bunların hepsini yaparım diyorsanız ona göre bir bilgisayar seçmelisiniz.

Anakart
Anakart bilgisayarın diğer donanımlarının bağlandığı, her parçanın diğeriyle haberleştirildiği karttır. Seçeceğiniz donanımlara uygun anakart seçmeniz gerekir. Anakartlar her işlemciyi her ram kapasitesini her ekran kartını desteklemezler. Bu yüzden ilk olarak diğer donanımları seçmeniz doğru olacaktır. Ayrıca alacağınız anakartın almak istediğiniz ram kapasitesinin en az iki katını destekleyip desteklemediğine dikkat etmeniz gerekir. Bir süre sonra bilgisayarınızın ram kapasitesini yükseltmek istediğinizde anakartı değiştirmenize gerek kalmayacaktır. Ayrıca anakartlar dahili olarak ses, ekran ve ethernet birimlerini barındırırlar. Eğer çok fazla grafiğe dayalı bir çalışmanız olmayacaksa dahili ekran kartı size yetecektir. Eğer profesyonel anlamda sese dayalı çalışmalar yapmayacaksanız dahili ses kartı size yetecektir. Ethernet kartı internet bağlantı hızınızı etkileyebilir. Dolayısıyla iyi bir anakart seçmeniz sizin yararınıza olacaktır.

İşlemci
Bilgisayarın beyni işlemcidir. İşlemci bilgisayarınızda yaptığınız işlemleri gerçekleştiren bir parçadır. Piyasada iki büyük işlemci markası bulunmaktadır. Bu markalardan biri İntel diğeri ise AMD dir. İntel işlemciler genellikle programsal işler için tercih edilirler. AMD işlemciler ise grafiğe dayalı işler için tercih edilmektedirler. Örneğin aynı anda bir kaç program açmak istediğinizde işlemciniz ne kadar iyiyse o kadar rahat çalışırsınız. İyi işlemci aynı zamanda hız demektir.

RAM
Ram bilgisayarın çalışması sırasında geçici olarak bilgi depolayan hafıza birimidir. Örneğin bir sekmeden diğerine geçişte yapılan işlemler sırasında ram hafızası kullanılır. Dolayısıyla RAM bilgisayarın hızına doğrudan etki eder. Her bilgisayarda RAM olmak zorundadır. Aksi taktirde bilgisayarınızdan görüntü alamazsınız.

Kasa
Bilgisayar donanımını darbelerden, nemden koruyan kısıma bilgisayar kasası denir. Bilgisayar donanımı kasanın içerisine yerleştirilir. Anakartınıza uygun kasa seçmeniz gerekir.

Güç Kaynağı
Bilgisayar donanımları şebeke gerilimiyle çalışmazlar. Güç kaynağı şebeke gerilimini bilgisayar donanımlarının ihtiyacı olduğu voltaja düşüren elektronik karttır. Güç kaynakları güçlerine göre listelenirler.Ortalama bir bilgisayar için 300 watt gücünde bir güç kaynağı önerilir. Bilgisayar donanımlarınıza göre bu güç ihtiyacı artabilir. Daha güçlü bir güç kaynağı bilgisayarınızın daha stabil çalışmasını sağlar. Güç kaynağını power supply olarak da duyabilirsiniz.

Disk / Hard Disk
Harddisk bir bilgisayarın hafızasıdır. Bilgisayarda kaydettiğiniz her şey harddiskte saklanır. Bir harddiski başka bir bilgisayar takarsanız kendi bilgisayarızda ki her şeyin yeni bilgisayarda olduğunu görürsünüz. Bilgisayara format atarken harddiskin içindekiler silinir ve yeni işletim sistemi yüklenir böylece bilgisayar formatlanmış olur. Şuan piyasada dahili ve harici olmak üzere iki çeşit harddisk bulabilirsiniz. Eğer kendinize film, oyun arşivi yapmak istiyorsanız harddiskinizin kapasitesinin çok yüksek olması gerekir. Dahili harddisk kapasitesini çok yüksek almayıp onun yerine harici bellek alabilirsiniz. Flash bellek gibi yanınızda taşıyabileceğinizden filmlerinizi gittiğiniz yere götürebilirsiniz.

Ekran Kartı
Ekran kartı bilgisayarın görüntünün ekrana iletilmesini sağlar. Eğer ekran kartınız yoksa bilgisayarınızda hiç bir şekilde görüntü alamazsanız. Tabi eğer anakartınızın üzerinde onboard ekran kartı yoksa. Ekran kartı oyun oynamak isteyenler için en önemli parçadır. Oyun oynamak için belleği ve çözünürlüğü yüksek bir ekran kartı almanızda yarar var. Ayrıca seçtiğiniz ekranda iyi olmalı ki ekran kartınız tam performans gösterebilsin.

← Anasayfa

Duyurular

Popüler Yazılar

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Laptop (Dizüstü) Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Sosyal Medya